Nieuwe Expositie Hendrick Hamel Museum: Oude Prenten, Nieuwe Verhalen

Het eerste exemplaar van een bijzondere uitgave van de Historische Vereniging ‘Oud Gorcum’ is zondag 17 november uitgereikt aan loco burgemeester Dick van Zanten. Het is een boek met 56 gravures uit drie eeuwen Gorinchem (1570-1870) uit de verzameling van Boudewijn Verhoef. Het bijzondere hiervan is dat bekende en minder bekende stadgenoten (en één Woerkumer) is gevraagd om bij die prenten een geheel eigen verhaal te schrijven. Daardoor worden lezers meegenomen in ieders eigentijdse beleving van die prenten uit het verleden.

De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek van plaats in het Gorcums Museum. Wethouder Dick van Zanten mocht het eerste exemplaar ontvangen uit handen van Paul Mulders, lid van de redactie.

foto: GP-buro

Bij deze feestelijkheid waren bijna alle auteurs aanwezig die een verhaal bij de prenten hadden geschreven. Samen met de andere genodigden barstte het auditorium van het Gorcums Museum bijna uit zijn voegen. Na afloop kregen alle auteurs en genodigden ook een exemplaar van het boek uitgereikt. Tevens konden zij na afloop een bezoek brengen aan het Hendrick Hamel Museum, waar alle prenten uit het boek een plaatsje kregen,

Deze bijzondere uitgave van de Historische Vereniging’Oud Gorcum’ is bij de expositie ter inzage aanwezig en te koop in de museumwinkel.

Schrijvers lieten soms hun fantasie de vrije loop en dat maakt dat de verhalen zeer afwisselend en verrassend zijn; een ontdekkingsreis tussen historische werkelijkheid en fantasie. Want de vesting Gorcum heeft heel wat te vertellen. Het boek ‘Gorcum, oude prenten, nieuwe verhalen’ is vanaf 18 november verkrijgbaar in de boekhandel, de VVV en de musea. De originele prenten worden van 20 november tot 1 februari geëxposeerd in het Hendrik Hamel Museum.

foto: GP-buro

Boudewijn Verhoef groeide op in Maarn. Zijn vader was erg in geschiedenis geïnteresseerd en had veel oude boeken waar de prenten uitgescheurd waren, dat maakt nieuwsgierig. Het wekte zijn interesse naar de prenten en in de geschiedenis daarvan. ,,Soms lijkt het erop dat ik ben blijven steken in de 17e en 18e eeuw, alles wat ik doe, mijn werk als clavecimbelbouwer en mijn interesses hebben met deze periode te maken.”

Met de expositie wil Boudewijn Verhoef met zijn verzameling en een aantal bruiklenen, Gorcumers en bezoekers van de stad betrekken bij het verhaal van de groei, hoe de makers destijds de stad zagen en hoe we het nu zien. Want nu kijken we anders naar prenten dan de makers toen. Soms waren ze niet eens in de stad geweest, maar baseerden de makers zich op prenten van anderen.

De expositie is te zien vanaf woensdag 20 november 2019 tot 31 januari 2020. Openingstijden Hendrick Hamel Museum; woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 en de tweede zondag van de maand (Culturele Zondag) van 13.00 tot 17.00. Kortendijk 67, 4201KS Gorinchem. Toegang volwassenen €4,50 en kinderen 4 t/m/ 12 jaar €2,50.

foto: GP-buro