Hendrick Hamel is de scheepsboekhouder van het VOC-jacht de Sperwer welke  schipbreuk leed op de kust van Korea en daar met de overige overlevenden 13 jaar niet weg konden.Ze waren vrij om door Korea te reizen om in hun onderhoud te voorzien, maar mochten vanwege de staatsveiligheid het land niet verlaten.

foto: Hamelmuseum

Pas na 13 jaar slaagden acht van de overlevenden, waaronder Hendrick Hamel, met een klein bootje naar Japan te ontkomen. Daar schreef Hendrick in opdracht van de VOC een uitvoerig verslag van de wederwaardigheden in Korea.Dit in vele talen  gepubliceerde verslag het ‘Journael van de ongelukkige voyagie van ’t Jagt de Sperwer’ vormde voor het westen lange tijd de enige betrouwbare bron over Korea en de Koreanen.

In Korea wordt dat ruim erkent en Hendrick als held beschouwd en is er een grote interesse in Hendrick en zijn geboortestad.In Korea wordt in het onderwijs veel aandacht gegeven aan het belang van Hedrick en zijn ‘Journael” en zijn er een aantal Musea gewijd aan Hendrick Hamel en zijn belang voor Korea.

Het Hendrick Hamel Museum krijgt regelmatig bezoek van Koreanen die het huis en de stad van Hendrick Hamel willen zien en ook de Koreaanse ambassadeur in Nederland en Koreaanse ministers komen langs in het museum en de stad Gorinchem.