Een jaar geleden op 13 oktober 2018 werd bij boekhandel Cursief te Gorkum, onder grote belangstelling de bundel “Gorkum en mensen zoals jij en ik” van de hand van Tjitske Buwalda officieel gepresenteerd. De bundel bleek een schot in de roos en daarom is er nu een tweede druk verschenen.

De bundel met gedichten en anekdotes, zijn deels autobiografisch en deels ontleend aan het leven van anderen. Hoe verschillend de onderwerpen ook zijn, de stijl van Buwalda is herkenbaar. Ze is geen poëet, maar beschrijft gebeurtenissen die zich thuis in haar eigen omgeving of in Gorkum hebben afgespeeld op haar eigen herkenbare manier.

Het gezin waarin ze opgroeide was arm en het onderwijs dat Buwalda werd onthouden, geeft je geen voorsprong als schrijver-dichter zou je zeggen. Gelukkig gaat die vlieger niet op. Buwalda zegt later in het leven haar kansen te hebben gegrepen en zich te hebben ontwikkeld tot de persoon die ze nu is.

Buwalda werd in 1950 geboren in de Spaarpotsteeg en heeft tot juni 1988 in Gorkum gewoond. Regelmatig werd aan Buwalda gevraagd of ze haar gedichten/anekdotes wilde bundelen. Ze twijfelde. Toen ze echter op 15 maart 2018 een eervolle vermelding mocht ontvangen voor haar inzending bij De Gorcumse Literatuurprijs, trok dit haar over de streep.

Buwalda won dit jaar ook de wedstrijd ‘Poëzie in de sluis’ 2019 uitgeschreven door Stichting poëzieroute Gorinchem haar winnende kwatrijn De parlevinker hangt in de sluis in de Lingehaven. Tevens heeft ze een nominatie op zak voor de titel van Stadsdichter van Kampenwant ook daar timmert Buwalda intussen flink aan de weg.

De bundel “Gorkum en mensen zoals jij en ik” is verkrijgbaar bij boekhandel Cursief, Kruisstraat 4 te Gorkum voor de prijs van 15.00 euro.