November, de maand van respect, werd afgesloten met de goedbezochte congresavond VerdraagSamen. Ruim 250 bezoekers kwamen naar de afsluitende avond bij het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Het gemêleerde publiek bestaande uit inwoners, maatschappelijke partners en mensen uit het bedrijfsleven waren aanwezig tijdens de avond vol workshops en ontmoetingen waar het thema respect centraal stond.

Wethouder Ro van Doesburg: ”Samen willen en kunnen we respect bevorderen in onze stad. Op school, op de werkvloer, op straat en thuis. Hoe je dat kunt doen, daarover ging deze avond met aangrijpende verhalen en inspirerende workshops. Respect begint bij jezelf. Het is goed om te zien dat we samen met inwoners, maatschappelijke partners, overheid en bedrijfsleven aan tolerantie, democratie en verdraagzaamheid werken.”

foto: Johannes van Camp

Net als hiphop doe je het samen

Georgios Lazakis helpt met zijn School of HeART Knocks jongeren aan zelfvertrouwen. Als keynote speaker van de avond legde hij zijn vinger op de spreekwoordelijke zere plek. Dit deed hij met cijfers, humor en emotie. Gedichten werden omkleed met dans en rap door enkelen van zijn superhelden.

Breed aanbod workshops

Hierna waaierden de ruim 250 deelnemers (o.a. leraren, sporttrainers, coaches, vrijwilligers, verenigingsbesturen, managers en directeuren) uit over de 5 verdiepingen van Gymnasium Camphusianum voor twee rondes met workshops. Enkele voorbeelden van de workshops waren: ‘Tool voor positief coachen’, ‘Aanpak voor feedback geven’ en ‘Omgaan met verschillen’. Bekroond danser Redo vertelde over zijn ervaring met intolerantie en onbegrip. Hij bereikte de absolute top in hiphop en inspireerde zijn toehoorders met zijn verhaal waarmee hij liet zien dat niets onmogelijk is.