Op de foto de jongeren in de Jongerenadviesraad West Betuwe enthousiast aan de slag gaan:Femke Willemse, 15 jaar uit Geldermalsen, Naomi van Mook, 14 jaar uit Ophemert, Merel van Mook, 16 jaar uit Ophemert, Lauren van Doorn, 14 jaar uit Geldermalsen, Skipper Corbijn, 14 jaar uit Deil, Dina Bousslaham, 12 jaar uit Vuren, Anne Moerkerk, 12 jaar uit Vuren, Fleur de Bruijn, 17 uit Herwijnen, Jarno Brasjen, 12 jaar uit Rhenoy, Silvy van Steenis, 14 jaar uit Est, Liza van Lommel, 14 jaar uit Heesselt, Dominique van Asch, 14 jaar uit Enspijk, Joni Hoogveld, 15 jaar uit Rhenoy, Megan Wierda, 14 jaar uit Geldermalsen.
Niet op de foto: Gerardus van der Meijden, 15 jaar uit Herwijnen, Genevieve de Bie, 12 jaar uit Asperen, Judith Vink, 12 jaar uit Asperen, Amber van Toorn, 20 jaar uit Meteren.

Vrijdag 29 november is de jongerenadviesraad van de gemeente West Betuwe geïnstalleerd. Maar liefst 18 jongeren hadden zich aangemeld en adviseren vanaf nu de gemeente over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Deze jongeren komen uit 11 verschillende kernen van de gemeente, zijn tussen de 12 en 18 jaar oud en weten wat er speelt onder hun leeftijdsgenoten.

Tijdens de interactieve startbijeenkomst bruiste het meteen van de energie. Niet alleen hebben de leden elkaar leren kennen, ook vertelden de jongeren welke onderwerpen volgens hen aandacht verdienen. Met elkaar hebben ze een top 3 samengesteld waarmee ze al direct aan de slag gingen. Daarnaast gaf de griffie uitleg over de gemeenteraad, en kregen de jongeren inzicht in de functie van het college.

Wethouder Rutger van Stappershoef, met jongerenparticipatie in zijn portefeuille, reageert enthousiast: “Ik ben blij met deze fantastische opkomst en benieuwd naar de onderwerpen en het advies van de jongeren.” Hij vult aan: “Ik ben erg trots dat we van start zijn gegaan met een vurige wens om jongeren in de nieuwe gemeente West Betuwe te betrekken bij de lokale democratie en leefbaarheid. Zij zijn een essentieel onderdeel van onze huidige en toekomstige samenleving. We geven ze daarom graag een serieuze rol in maatschappelijke vraagstukken. Ook willen we jongeren op jonge leeftijd kennis laten maken met politiek.”

Belangrijke onderwerpen

Een van de thema’s was ‘burn-out onder jongeren’. Eén van de jongeren geeft aan: “Burn-out onder jongeren komt best veel voor. Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren hier met elkaar over kunnen praten”. Ook verkeersveiligheid en activiteiten voor jongeren stonden in de top 3. Het was duidelijk dat de jongeren goed weten wat er speelt. Ze wisten ook enkele oplossingen te noemen.

Vervolg

De jongerenadviesraad ontwikkelt zich de komende tijd verder. Het is iets van, voor en door de jongeren. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeente. In een volgend overleg stelt de jongerenadviesraad een plan van aanpak op. Zij bepalen welke onderwerpen als eerste aan bod komen. Ook maken ze met elkaar de praktische afspraken.

Ambitie jongerenparticipatie

De jongerenadviesraad is een belangrijk onderdeel van de totale aanpak jongerenparticipatie in West Betuwe.

Van Stappershoef licht toe: “In West Betuwe vinden we het betrekken van jongeren belangrijk. We willen hun stem horen en er naar luisteren. We initiëren daarom een doorlopende ‘participatielijn’, voor jongeren vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar tot 22 jaar. Wij willen jongeren in elke leeftijdscategorie graag betrekken op een manier die hen aanspreekt.

De jongerenadviesraad is een belangrijke aanvulling op programma’s als Democracity (voor 10 jarigen) en Maatschappelijke Diensttijd (vanaf 16 jaar). Daarnaast kunnen jongeren betrokken worden door het uitreiken van een lintje aan een jongere die zich op een bijzondere manier inzet voor zijn omgeving.”