Na een lang en actief leven is op de vooravond van Kerst onze oudste inwoonster en die van Nederland, mevrouw Geertje Kuijntjes, overleden. Ik wens de nabestaanden kracht toe om dit verlies een plek te geven.

boodschappen doen in de stad 104 jaar (2009) – foto; GP-buro

Aldus een twitterbericht van burgemeester Reinie Melissant.

In de nacht van maandag op dinsdag is mevrouw Geertje Kuijntjes in haar woonplaats Gorinchem overleden. Dat heeft het woonzorgcentrum waar zij woonde, bekendgemaakt. Zij was sinds augustus 2015 de oudste inwoner van Nederland. Mevrouw Kuijntjes is 114 jaar geworden.

Altijd zelfstandig

Mevrouw Kuijntjes is geboren en getogen in Gorinchem en heeft altijd in de binnenstad gewoond. Ze is nooit getrouwd geweest en had geen kinderen. Van beroep was ze kostuumnaaister in Gorinchem. Dat heeft ze tot aan haar pensioen gedaan. Ze heeft tot 8 jaar geleden ook nog altijd zelfstandig gewoond. Mevrouw Kuijntjes heeft veel gereisd, zeker na haar pensionering. Zij maakte verre reizen. Haar laatste reis maakte zij nog op de leeftijd van 102 jaar. Ook hield ze van dansen, leerde zij Engels en heeft ze 40 keer meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse, de laatste liep zij toen zij 88 jaar was. In 2016 was ze nog bij de intocht van de 100e editie aanwezig. Ook als bewoner van de Schutse reed zij nog enkele keren mee in de rolstoel samen met vrijwilligers.

Geertje Kuijntjes was de oudste inwoner van Nederland. Tot aan haar 105-jarige leeftijd woonde zij nog zelfstandig in de Lindeborg in de Haarstraat. Iedere dag ging zij er met haar rollator nog op uit om boodschappen in de stad te doen.

De Schutse

Het woonzorgcentrum laat weten: “Wij als medewerkers van het woonzorgcentrum waar mevrouw Kuijntjes haar laatste jaren heeft mogen wonen, zijn dankbaar dat we deze bijzondere vrouw hebben verzorgd. Zij heeft tot het laatst toe haar regie in eigen hand gehad. Ook heeft zij te kennen gegeven hier met tevredenheid gewoond te hebben. Mevrouw heeft de zorg een warm hart toegedragen. Wij zullen haar missen, en niet vergeten. Wij hopen dat ze haar rust heeft gevonden.”