Op de foto: De eerste poppen werden overhandigd aan Senn en Linne die samen met medisch pedagogisch zorgverlener Rita Veerman direct aan de slag gingen.

Leden van Kiwanisclub Heusden & Altena doneerden donderdag 9 januari 50 Kiwanispoppen aan de Kinder- en jeugdafdeling van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. De poppen worden ingezet als middel om kinderen te troosten, voor te lichten over de behandelingen die zij moeten ondergaan en te begeleiden tijdens hun ziekteproces.

Annella Vermaas, afdelingshoofd van het Beatrix geboorte- en kindcentrum: ‘Voor kinderen is het natuurlijk altijd spannend om voor een behandeling naar het ziekenhuis te gaan. Deze poppen helpen om een klein beetje van die stress weg te nemen. Op de pop kunnen we aangeven en tekenen op welke plek en hoe het kind wordt behandeld. Die uitleg helpt om spanning te verminderen.’

Over Kiwanis
Kiwanis is een serviceclub die wereldwijd opereert en waarvan de activiteiten voornamelijk zijn gericht op kinderen onder het motto Serving the Children of the World. Met tientallen kleine en grote projecten help Kiwanis om de leefwereld van kinderen te verbeteren. Een van die projecten is de Kiwanispop, die de organisatie wereldwijd aan ziekenhuizen doneert.

Pop helpt om een beeld te geven van de behandeling
De Kiwanispop is een blanco pop van ongeveer 40 centimeter lang, gemaakt van katoen in de vorm van een gestileerd kinderfiguur. De poppen worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een Kiwanispop kan worden ingezet om kinderen voor te bereiden op een behandeling; zo kan er bijvoorbeeld worden uitgelegd waar geprikt wordt, waar een infuus wordt ingebracht of wat een operatie inhoudt. Meer weten over de behandeling kan bij een kind iets van de angst of stress wegnemen. De pop is blanco, dus de zorgverlener kan op de pop tekenen wat er gaat gebeuren. En: een kind kan vervolgens ook zelf lekker aan de slag en op de pop tekenen.