Muurschildering in de aanloop naar opening van “In de Ruimte”

In de Ruimte bevindt zich op een A-locatie in de binnenstad van Gorinchem: Botersteeg 10, beter bekend als de Passage. Het wordt de plek voor de talentontwikkeling van jongeren tussen de 14 en 21 jaar.

In de aanloop naar de feestelijke opening van “In de Ruimte” werd er deze week een workshop graffiti gegeven. Onder begeleiding van een echte graffitikunstenaar konden jongeren er op woensdag 29 januari en op zaterdag 1 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur leren graffiti spuiten.

Dat deden ze dan ook met verf en en met verve. Met speelse vormen en met diverse kleuren werd op de wand de tekst “In de Ruimte” gespoten.

video: GP-TV

Wat is “In de Ruimte”?

De plek waar sport en cultuur samenkomt en waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Een inspirerende omgeving waar professionals jongeren ondersteunen in verschillende projecten; oftewel het culturele trapveldje voor jongeren! Dit was het resultaat van een brainstorm met bijna 30 ambassadeurs. De drie belangrijke uitgangspunten bij dit project zijn:

  1. Enthousiaste en betrokken jongeren (koplopers) worden ambassadeur met als doel binding met Gorcum stimuleren.
  2. Jongeren verbinden zich aan hun eigen culturele trapveld met als doel verantwoordelijkheidsgevoel en trots stimuleren.
  3. De plek waar jongeren hun creativiteit in alle aspecten kwijt kunnen met als doel ontwikkeling stimuleren en kennis delen.

De plek is er al en de ambassadeurs staan te popelen om aan de slag te gaan. Een programma voor de jongeren is volop in de maak; woensdagavond 29 januari en zaterdagmiddag 1 februaristartten de eerste workshops Graffiti. Zaterdag 22 februari en donderdag 27 februari vinden de Workshops Fotografie In de Ruimte plaats.

“In april wordt er In de Ruimte een landelijke breakdance-battle voor jongeren door Breaksquad en Redouan Ait Chitt gehouden.” vertelt Raija de Hoog (cultuurcoach gemeente Gorinchem) aan Gorkums Nieuws.

“Sinds half november zijn de Jonge Makers Gorinchem In de Ruimte gestart”. gaat Raija verder.“Dit traject geeft jongeren de kans hun kunstzinnige talent te ontwikkelen in samenwerking met professionals uit de regio. De eerste lichting jonge makers zijn theatertalenten die al een studie in die richting volgen of die wens hebben. De Jonge Makers doen dit onder leiding van regisseur Fons van Rongen van Goedemorgen Theaterproducties. Fons is ook zeer nauw betrokken bij In de Ruimte.

Zij maken een voorstelling gebaseerd op de expositie in het Gorcums Museum: Bedrieglijk echt. De vraag wat echt is en wat nep wordt gebruikt als inspiratiebron voor teksten en scènes, ingeleid door een rondleiding door de expositie. Half maart spelen de jongeren hun voorstelling in het museum.

Zo hopen we de culturele sector in Gorinchem toekomstbestendig te maken, want de talenten van nu zijn de professionals van de toekomst.” besluit Raija.

Feestelijke opening

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdagmiddag 4 april.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider