Afgelopen dinsdag, 28 januari, heeft groep 5/6 van basisschool de Regenboog locatie Retrachement een dag buiten les gekregen op de Donken. Deze speciale lessen werden gegeven door Rachel Sterrenburg van Stichting Natuurwijs, die de lessen aanbiedt via Natuurcentrum Gorinchem.

Stichting Natuurwijs geeft natuureducatie aan alle groepen van het basisonderwijs en zet zich in om kinderen in contact te brengen met de natuur. De kinderen hebben de natuur gezien, gevoeld, gehoord, geroken en zelfs geproefd. Vandaar ook de connectie met het Natuurcentrum.

Er volgen na deze dag nog twee dagen voor de leerlingen van de Regenboog. Rachel vertelt over de aftrap van afgelopen week:

We begonnen met de geschiedenis van de Donk, waarbij natuurlijk ook de klei aan bod kwam, die afgezet is door de rivier. Deze klei zorgde vandaag wel voor een grote modderpoel! De 24 kanjers van kinderen hebben het als een groot avontuur ervaren. Door de stromende regen en koude wind dachten we even dat we de dag moesten afblazen, maar door de gastvrijheid van de OBS de Merwedonk, direct achter de Donken, konden we even binnen opwarmen en rond 12 uur weer vol goede moed naar buiten gaan. Daar hebben we heerlijk door de modder gestruind op zoek naar dieren en hun sporen.  De leerlingen hebben vuur gemaakt, takken gevlochten, brandnetelthee gedronken, braakballen bekeken en nog veel meer. De nadruk lag op het beleven en ervaren van de natuur het zelf ontdekkend leren, zelfs in winterse omstandigheden.

Ter afsluiting  hebben we de modder gebruikt om een mooi moddergezicht mee te maken op een boom, onze handen hebben we gewassen in het restant brandnetelthee. Dit is namelijk heel zuiverend voor huid en haar! We kijken terug op een geweldige dag.”

foto: Natuurcentrum