Damen Shipyards Gorinchem heeft een Damen Stan Patrol (SPa) 2005 voor de Nationale Politie officieel gedoopt. Het nieuwe schip, de P64, is het tweede schip in een contract voor zes schepen tussen Damen en de politie.

De Nederlandse politie zal de nieuwe SPa 2005 gebruiken voor inzet op de uitgebreide binnenwateren van Nederland. De aluminium romp van het schip en de FRP (vezelversterkte polymeer) opbouw bieden de lichtgewicht middelen die nodig zijn voor snelle en effectieve politiepatrouilleoperaties. Uitgerust met dubbele propellers, kan de SPa 2005 snelheden tot 40 km per uur aan.

Naast de snelheid, zullen de lichtgewichtkenmerken van de aluminium en composiet bouwmaterialen ook het brandstofverbruik en dus de uitlaatemissies aanzienlijk verminderen. De P64 voldoet aan de nieuwste Europese Stage V-emissievoorschriften voor binnenvaartschepen en is uitgerust met een uitlaatgasnabehandelingssysteem.

De brandstofefficiëntie wordt nog verder verbeterd door toevoeging van een Hull Vane. Dit innovatieve scheepsbouwelement is een onderwatervleugel die onder het achterschip is bevestigd en zorgt voor een hogere brandstofefficiëntie.

foto: Damen Shipyards

Vincent de Maat, sales manager Benelux bij Damen, zei tijdens de doop van de P64: “We zijn trots dat we de politie kunnen ondersteunen bij het vervangingsprogramma van hun vloot. De nieuwe Stan Patrol schepen die we nu bouwen zijn helemaal op hun taak toegerekend: ze zijn snel en effectief, maar voldoen ook volledig aan de nieuwste milieunormen.”

Damen heeft een lange werkrelatie met de Nederlandse politie en leverde in de loop der jaren 30 Stan Patrol-schepen af. De laatste bestelling werd geplaatst na een Europees aanbestedingstraject, het contract bestaande uit drie Stan Patrol 2005 en drie Stan Patrol 2506 schepen. Damen leverde het eerste schip (een SPa 2506) in januari 2020.