Afgelopen zaterdag vierde mevrouw Van der Heiden-Terlouw in het bijzijn van burgemeester Reinie Melissant-Briene haar honderdste verjaardag. Ondanks fysieke beperkingen woont mevrouw Van der Heiden nog zelfstandig.

Na haar trouwen besteedde mevrouw Van der Heiden haar tijd vooral aan het huishouden en het opvoeden van haar zoon Ton. Na het vrij vroege overlijden van haar man verhuisde de in Utrecht geboren mevrouw Van der Heiden in de jaren zeventig naar Gorinchem om dicht bij haar zuster te zijn. Daar vond ze al snel haar draai. Mevrouw zong jarenlang bij de Christelijke Oratorium Vereniging. ‘Ze kent zo ongeveer de hele Matthäus Passion uit haar hoofd’, vertelt Ton. 

Doorzetten

Nog steeds is muziek een van haar passies en ze luistert vaak naar opera. Ook breien en borduren deed ze graag. Haar reuma was daarbij een beperking, maar daar liet ze zich niet door tegenhouden. Ton van der Heiden: ‘Ze was dan een hele tijd met een borduurwerk bezig, maar het eindresultaat zag er keurig uit. Ze zet gewoon door, ook nu nog probeert ze actief te zijn binnen haar mogelijkheden.’ 

Scherp van geest

Nog bijna elke dag doet mevrouw Van der Heiden een boodschapje in Piazza en ze bereidt ‘s avonds trouw een warme maaltijd. Gelukkig wordt ze van haar klein- en achterkleinkinderen. En ook bloemen en planten – ze besteed veel aandacht aan het groen op haar balkon – maken haar blij. Geestelijk is ze nog scherp. Ze puzzelt veel en leest miniromans. Zit er een nieuwe pil tussen haar medicijnen, dan belt ze even met de apotheker om te controleren of het wel klopt. In de seniorenflat waar ze woont heeft ze maar drie uur hulp – alhoewel ze graag wat meer verzorgd zou worden. 

Levenshouding

Wat is het geheim van gezond oud worden? ‘Mijn moeder heeft een enorm herstelvermogen’, vertelt Ton. Die daaraan toevoegt dat ook beide zussen van zijn moeder een sterk gestel hadden en respectievelijk 98 en 100 geworden zijn. Maar ook haar levenshouding draagt bij aan haar hoge leeftijd. ‘Ze leeft matig, klaagt zelden en neemt het leven zoals het komt, dat is een sterke eigenschap van haar’, zegt haar zoon.