Onderzoek besmetting met corona

Het Beatrix ziekenhuishuis is met onmiddellijke gesloten. Bezoekers mogen niet meer naar binnen. Dit meldt het RIVM tijdens een persconferentie. De Lingepoli Leerdam is eveneens per direct gesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers.

In Beatrix was een vrouw opgenomen die besmet zou zijn met het coronavirus. De vrouw kwam uit Altena en blijkt nu op intensive care te hebben gelegen tussen 21 en 28 februari. Er was geen aanleiding geweest om de patiënt te testen.de besmette vrouw is inmiddels overgebracht naar Erasmus MC in Rooterdam. Onderzocht wordt waar zij het virus opliep.

(Artikel gaat verder onder de foto)

foto: Max Liet

In nauw overleg met RIVM heeft Rivas Zorggroep besloten het Beatrixziekenhuis per direct te sluiten vanwege een grote kans op besmetting. Voor patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven geldt dat zij geen bezoek mogen ontvangen. Nieuwe patiënten worden in overleg doorverwezen naar andere ziekenhuizen

Update: 08.58 uur – De eerste vier testen van mensen die direct contact hebben gehad met de door het nieuwe coronavirus besmette vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn negatief. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis in het NOS Radio 1 Journaal laten weten. Het gaat om drie medewerkers van het ziekenhuis en een patiënte die ook op het intensive care heeft gelegen. Er zijn nog tien andere mensen getest die direct contact hebben gehad met de vrouw. Deze resultaten zijn nog niet bekend.

Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: ‘Het besmettingsrisico is groot. Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen. Om besmettingen te voorkomen, sluiten wij nu in samenspraak met RIVM de deuren van het ziekenhuis.’ Dit betekent ook dat alle afspraken in het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek niet doorgaan. Patiënten worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.

(Artikel gaat verder onder de foto)

foto: Max Liet

Aanleiding en achtergrond
Vrijdagavond 21 februari heeft een patiënt zich gemeld op de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis met klachten aan de luchtwegen. De patiënt voldeed niet aan de toen geldende casusdefinitie corona van het RIVM om getest te hoeven worden op corona. De patiënt was niet in een risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een bevestigde besmette patiënt. Halverwege de middag op vrijdag 28 februari heeft RIVM het protocol aangepast. De patiënt was toen al naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Aanvullende maatregelen
Medewerkers, patiënten en bezoekers die in contact geweest zijn met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari zijn benaderd. Alle afspraken zijn gemaakt volgens de protocollen van het RIVM.
Voor medewerkers, patiënten en bezoekers die niet in contact zijn geweest met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari, gelden de richtlijnen zoals voor de rest van Nederland door het RIVM vastgesteld. Voor meer informatie over het coronavirus en de richtlijnen: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus

(Artikel gaat verder onder de foto)

foto: Max Liet

Meer informatie
Heeft u vragen over corona dan kunt u bellen naar het landelijk informatienummer 0800 1351.
Heeft u vragen over uw opname of operatie? Dan kunt bellen met de Zorglijn 0900 – 8440.