Het nabijgelegen Slot Loevestein is bij iedereen wel bekend, Ook het verhaal dat Hugo de Groot hier gevangen zat.

Hugo’s vrouw en hun dienstmeisje Elsje smeedden het plan om Hugo in de boekenkist te verstoppen zodat hij in 1621 kon vluchten naar Gorinchem en vandaar naar Parijs. Maar er waren meer musea die claimden dat zij de echte kist hadden. Rijksmuseum, Museum Prinsenhof en slot Loevestein riepen uiteraard op zijn hardst dat zij de echte kist lieten zien.

Daar is nu een serieus onderzoek na gedaan en helaas, de boekenkist in Loevestein is niet de echte kist. De kist van het Rijksmuseum is het ook niet. Het exemplaar uit museum Prinsenhof in Delft heeft de meeste kans om de originele boekenkist te zijn. Helemaal zeker is dit echter niet.

foto: GP-buro –

Hugo heeft nooit in deze kist gezeten. De fotograaf van Gorkums Nieuws heeft vroeger, toen hij nog bruidsreportage’s maakte, menig bruidegom, bruid of beiden in de kist gezet om hen te fotograferen. Excuus aan allen tegen wie hij gezegd heeft dat dit de echte kist was.