Na 4 maanden hard werken, ontvingen 19 deelnemers van de pilot ‘Taalsnelweg naar Werk’ tijdens een feestelijke slotbijeenkomst in Gorinchem hun certificaat. Zij ronden hiermee het eerste deel af van een intensief taal- en participatietraject. Dertien van de 19 deelnemers hebben er een stage of werkervaringsplaats aan overgehouden. De andere deelnemers gaan op korte termijn aan het werk.

Vertrouwen

Tijdens de feestelijke bijeenkomst lieten alle deelnemers zien wat ze de afgelopen maanden geleerd hebben. Ze presenteerden zich vol trots en vertelden in het Nederlands wat de lessen voor hen hebben betekend. “Ik ben blij om met meer vertrouwen het gesprek met onbekenden aan te kunnen gaan”, zei een deelneemster. Anderen gaven aan dankbaar te zijn het 10-minuten gesprek op de school van hun kinderen te kunnen begrijpen. En blij te zijn met alle tips over werken in Nederland en omgaan met geld. 

Werk

Het merendeel van de groep heeft inmiddels een stage of werkervaringsplek. Zo gaat Zina uit Syrië aan de slag als bloemist en begint Mario uit Libanon deze maand bij een architectenbureau. Anderen gaan aan de slag in de bouw of in de zorg, mogen meelopen op een basisschool of stage lopen als vorkheftruckchauffeur. En de deelnemers die nu nog geen plek hebben kunnen op korte termijn aan het werk. Avres ondersteunt de deelnemers hierbij. 

Trotse wethouders

Taalsnelweg naar Werk is een initiatief van de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden samen met VluchtelingenWerk en Avres. De betrokken wethouders Eelke Kraaijeveld (Gorinchem), Lizanne Lanser (Molenlanden) en Cees Taal (Vijfheerenlanden) spraken in een speciaal gemaakt filmpje hun trots niet onder stoelen of banken. Het toverde een grote glimlach op de gezichten van de deelnemers. 

Terugblik

Vanaf oktober 2019 volgden de deelnemers 18 weken lang intensieve taal- en participatielessen met als doel een snellere en betere toetreding tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze kregen vier dagen in de week taalles waarbij intensief geoefend werd met het lezen, spreken, schrijven van en luisteren naar de Nederlandse taal. De vijfde lesdag stond in het teken van arbeidscoaching. Wat zijn de gewoonten op de Nederlandse arbeidsmarkt, hoe schrijf je een sollicitatiebrief en hoe gaat een sollicitatiegesprek in zijn werk. Ook was er aandacht voor budgetcoaching en gingen de deelnemers sportief met elkaar aan de slag tijdens diverse beweeglessen. Begin maart is een tweede groep enthousiaste en gemotiveerde deelnemers gestart met hun eerste deel van de Taalsnelweg. 

Achtergrond

Op 1 januari 2021 wordt een nieuwe Inburgeringswet van kracht. De verantwoordelijkheid van gemeenten voor de inburgering van statushouders wordt vanaf dan groter. In aanloop naar het nieuwe stelsel stelt de landelijke overheid geld beschikbaar aan gemeenten om alvast nieuwe methoden te ontwikkelen. Taalsnelweg naar Werk behaalde de hoogste score van alle projecten die ingediend zijn door middelgrote gemeenten en ontvangt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geld voor de uitvoering van het project.