U heeft het nog weinig meegemaakt dat er commentaar wordt gegeven door Gorkums Nieuws. Maar nu is het tijd om daar toch een keer van af te wijken. De huidige toestand van De Stad Gorinchem geeft daar reden toe.

Hoewel GN zakelijk weinig met De Stad Gorinchem te maken heeft zijn er onderling toch sterke banden. Ten eerste familiair, maar ook qua samenwerking. Zo wordt fotowerk door de GN fotograaf gedaan met daarbij de nodige teksten.

Dit is ook één van de redenen dat u op GN geen advertenties tegenkomt. Ik vind het niet netjes om advertenties weg te snoepen van huis-aan-huisbladen waar een hele grote groep personeel hun brood moeten verdienen. GN is jaren geleden ontstaan door een uit de hand gelopen hobby en is het nooit de bedoeling geweest om daar rijk mee te worden.

De Stad Gorinchem is één van de 30 huis-aan-huisbladen van BDU media. BDU media wordt nu hard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten dalen met tientallen procenten, waardoor er problemen dreigen te ontstaan bij de afhandeling van de eigen financiële verplichtingen. Veel bedrijven liggen stil en het regent daarom afzeggingen van advertenties door adverteerders. Voor een gesloten restaurant heeft het weinig zin om te adverteren. Voor deze bladen komt 90 tot 95 procent van de opbrengst uit advertenties. Ter vergelijking: Voor dagbladen komt 80 procent van de inkomsten uit abonnees en slecht 20 procent uit de advertenties. En de voorspellingen zijn dat de reclame nog verder gaat afnemen.

Hoe minder advertenties worden verkocht, hoe minder dik de kranten zijn. Dit terwijl ze juist nu het medium zouden moeten zijn dat haar lezers de laatste feiten over corona in hun naaste omgeving brengt. Vooral omdat de huis-aan-huisbladen dit snel kunnen brengen nu ze allemaal ook via internet werken, Daarom brengt DSG nu eveneens Premium artikelen waar een kleine bijdrage voor gevraagd wordt.

Het stoort GN dat mensen (zelfs raadsleden via twitter) blijven vinden dat het plaatselijk nieuws voor niets geleverd moet worden. Werken deze mensen ook voor niets? Gemeenten zouden juist de lokale media moeten ondersteunen en daar moeten dan dezelfde raadsleden over mee beslissen. Dan vrees je toch het ergste.

Dan zijn er ook nog media die net als GN werken die er wel geld mee proberen te verdienen en dan ook nog in de kop van hun artikel schrijven “Sufferdje De Stad Gorinchem”. Ware minachting.

Ik moest dit even kwijt en hoop dat ik toch lezers aan kan sporen om een Premium abonnement bij De Stad Gorinchem te nemen. Ben ik toch nog een advertentie aan het plaatsen.

Dries de Swart redacteur/fotograaf
van Gorkums Nieuws/GP-buro