Bijna iedere Gorkumer weet wel wie Jules van der Bend was. Misschien niet bij naam. Maar iedere bezoeker van de binnenstad heeft wel ooit een scootmobiel langs zien rijden die al lang had horen aankomen vanwege de luide muziek die er vanaf klonk.

“Dan horen ze dat ik er aan kom”, vertelde Jules eens aan mij, “dan gaan ze tenminste op zij.” Hij leek op velen dan wel eens overkomen als een ruig persoon. Petje op, tattoos op het lichaam en sommigen ergerden zich aan zijn herrie.

Maar dat zijn de mensen die Jules niet echt kenden. Jules mocht echt tot de markante Gorkumer die nooit te beroerd was om anderen te helpen.

Wie Timmerdorp zegt, zegt daarna Jules. Jarenlang was Jules namelijk de omroeper. Ieder kind dat ooit het Timmerdorp meemaakte herinnert Jules als de man die altijd lachte. Zelfs als hij boos klonk door de omroepinstallatie wist je nog dat hij niet kwaad was. Één van zijn uitspraken: “Ik zeg het nog maar 999 keer en dan begin ik opnieuw.”

We werden overvallen door een bericht op zijn eigen faceboek. Vrienden van Jules hadden dit geschreven als een verdrietige kennisgeving:

Beste Vrienden van Jules,
Bij deze willen wij bekend maken dat Jules na een kort ziektebed deze ochtend, 25 maart 2020, is overleden in het hospice in Gorkum. Jules was zeer duidelijk in zijn manier van afscheid nemen. Namelijk “NIET”!!

De mensen die hem naast waren weten dat. Er zal geen plechtigheid gehouden worden want dat vond hij onzin. Hij vond het een mooi idee als ieder hem zou herinneren op hun eigen manier.

Dat zullen wij ook doen. Iedereen veel sterkte…

Jan, Kim, Dicky, Cindy, Pieter, Jeffrey

Gorkums Nieuws sluit zich hierbij aan. “Rust zacht Jules”.

Jules van der Bend werd 64 jaar.