Boodschap burgemeester Reinie Melissant- Briene

Beste inwoners,

De hemel trekt open. De zon laat zich vaker zien. Ons land, en dus ook onze prachtige stad, gaat steeds een stapje verder open. Kinderen mogen weer sporten en naar school en opvang. We mogen naar de kapper en fysiotherapeut. Een boek halen bij de bibliotheek.

En, vanaf 1 juni, weer op een terrasje zitten. Lekker uit eten met familie en vrienden. Naar museum of theater. Zelfs op vakantie gaan, vanaf juli, al is het in eigen land. En per 1 september mag u weer binnen sporten en begint het betaald voetbal. Maar, lieve inwoners, voor alles gelden maatregelen. Maximum aantal personen, vooraf reserveren, vragenlijstjes beantwoorden … En drukke pekken vermijden!

Stap voor stap laten we de intelligente lockdown achter ons. Stap voor stap gaan we intelligent weer open. We beginnen lokaal, daarna regionaal, dan landelijk. Maar blijf voorlopig lokaal. En koop lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dat geeft minder kans op verspreiding van het coronavirus. En we helpen onze eigen winkeliers, bedrijven, organisaties, horeca e.d. om voort te bestaan. Daar plukken wij later de vruchten van.

We zullen allemaal moeten wennen aan de nieuwe maatregelen per sector. U én de medewerkers van onder andere scholen, verenigingen, ondernemers, contactberoepen, openbaar vervoer. Laten we elkaar helpen, elkaar aanspreken als het even verkeerd gaat. Gewoon, op een vriendelijke manier. Zodat we samen kunnen leren omgaan met de nieuwe maatregelen. Gaat dit niet goed of maken we te grote stappen? Dan zullen we weer een stapje (of meer) terug moeten doen. En daar zit volgens mij niemand op te wachten.

Laten we ook naar elkaar blijven omzien. Naar elkaar, naar onze ouderen en naar de kwetsbaren in onze stad. Heel veel mensen lijden onder de coronacrisis, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Heb begrip voor elkaar en help elkaar. Samen zijn we sterk, samen zijn we Gorinchem.

Wat voorlopig niet verandert, zijn de maatregelen waaraan we al gewend zijn. Denk aan 1,5 meter afstand houden, thuis werken als dat kan en thuis blijven als u verkouden bent. De afgelopen periode heb ik gemerkt dat dat in Gorinchem behoorlijk goed gaat. Dat geeft mij het volste vertrouwen dat u ook zult wennen aan de nieuwe maatregelen. Stap voor stap openen we onze deuren. Stap voor stap komen we naar buiten. En stap voor stap zullen we het coronavirus verslaan. Houd vol!

Uw burgemeester,
Reinie Melissant-Briene