Gemeente Gorinchem heeft het voornemen om komend theaterseizoen De Nieuwe Doelen tijdelijk aan het culturele veld beschikbaar te stellen. Hiermee komt het college tegemoet aan de vraag uit de stad om naar mogelijkheden te kijken, waarbij culturele activiteiten tijdens de coronacrisis toch kunnen doorgaan. 

Door de coronacrisis staat de cultuursector onder druk. Ook in Gorinchem kunnen veel activiteiten niet doorgaan. Hoewel de richtlijnen van het RIVM momenteel worden versoepeld, lopen veel culturele initiatiefnemers nog tegen vraagstukken aan. Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten van maximaal 100 personen waarschijnlijk weer toegestaan, maar veel van de bestaande locaties hebben onvoldoende ruimte om daarbij aan alle richtlijnen te kunnen voldoen. 

Samenwerking gemeente en lokale theaters

meer ruimte door weghalen stoelen

De Nieuwe Doelen is momenteel niet in gebruik, maar biedt mogelijkheden voor een tijdelijke oplossing in de cultuursector. Het theater beschikt over een grote ruimte waar groepen mensen bij elkaar kunnen komen met behoud van 1,5 meter afstand. De komende weken gaan de gemeente, theater Peeriscoop en theater ’t Pand samen bekijken of het haalbaar is om binnen een aantal kaders en het huidige cultuurbudget tot een uitvoeringsplan te komen. Daarbij wordt gekeken naar creatieve oplossingen. Een van de gedachten is bijvoorbeeld om de stoelen uit de zaal te verwijderen, waardoor ruimte ontstaat voor familiezitjes. Daarnaast zullen de kansen van livestreams worden onderzocht. Zo wordt het voor opa’s en oma’s mogelijk om thuis mee te kijken bij optredens van hun kleinkinderen.

In eerste instantie gaat de tijdelijke openstelling om een periode van een jaar, waarbij ook mogelijkheden voor onder andere schoolvoorstellingen en amateurkunstactiviteiten worden meegenomen. Op basis van het uiteindelijke uitvoeringsplan volgt in juni de definitieve besluitvorming. Eerder dit jaar is aangegeven dat de gemeente met een uitvraag komt, waarbij een exploitant wordt gezocht voor een structurele en duurzame openstelling van De Nieuwe Doelen. Achter de schermen gaan de voorbereidingen voor deze uitvraag nog steeds door. Door de coronacrisis is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de uitvraag in de markt kan worden gezet.