Hieronder vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het ziekenhuis en het coronavirus.

Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen?

Het is het veilig om het Beatrixziekenhuis te bezoeken. Wij nemen veel maatregelen om onze patiënten, bezoekers en medewerkers veilig te houden en om besmetting te voorkomen.

 • Het ziekenhuis is zo ingericht dat patiënten en bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven.
 • We verdelen de afspraken over de dag, zodat er niet te veel patiënten op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn. Indien mogelijk, vinden afspraken telefonisch of via beeldbellen plaats.
 • Voor het ziekenhuis staat een grote witte tent. Dit is de nieuwe ingang. Iedereen komt binnen via deze tent en ontsmet daar de handen. Er worden vragen gesteld over uw gezondheid en indien nodig krijgt u hier een mondkapje.
 • Onze medewerkers schudden geen handen. Zij zijn goed getraind in (hand)hygiëne. Zieke medewerkers blijven thuis en worden getest op het coronavirus, ook bij milde klachten. Indien nodig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, dragen medewerkers een mondkapje.
 • Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, verblijven op aparte afdeling in isolatie. Zij zijn gescheiden van andere patiënten en bezoekers.

Mag ik op bezoek bij een patiënt in het Beatrixziekenhuis?

Om onze patiënten, hun bezoek en onze medewerkers veilig te houden, zijn er regels. Zo zorgen we er met elkaar voor dat het ziekenhuis een veilige plek blijft.

 • Per patiënt is dagelijks één bezoeker welkom tussen 15.30 uur en 16.30 uur en tussen 19.00 en 20.00 uur. U kunt op beide momenten een bezoek brengen.
 • Houd ook op bezoek anderhalve meter afstand van elkaar.
 • Kom niet op bezoek bij een patiënt in het ziekenhuis als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, koorts, kortademigheid of hoesten.
 • Komt u op bezoek, dan gebruikt u de nieuwe, tijdelijke hoofdentree. In de witte tent voor deze entree wordt u gevraagd naar gezondheidsklachten.
 • Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, mogen helaas nog geen bezoek ontvangen. Verder zijn er wat afdelingen met afwijkende bezoekregelingen. Die leest u hier.

Waarom dragen niet alle medewerkers van het ziekenhuis een mondkapje?

Volgens de landelijke richtlijnen van de RIVM is het niet zinvol en niet nodig om uit voorzorg altijd een mond-neusmasker te dragen. Alle medewerkers worden gescreend op gezondheidsklachten. Zo nemen alle medewerkers dagelijks hun temperatuur op en blijven zij bij koortsklachten thuis. We hebben hierover goede afspraken gemaakt met elkaar. Indien nodig, bijvoorbeeld wanneer een medewerker verkouden is, draagt hij/zij wel een mondkapje. Door deze goede screening en goede afspraken, is het niet nodig dat iedereen een mondkapje draagt.

Hoe weet ik of mijn afspraak op de polikliniek doorgaat?

Alle patiënten die een afspraak hebben in het ziekenhuis worden gebeld of krijgen een brief. Ook als de afspraak niet doorgaat. Of als uw afspraak wordt omgezet naar een telefonische afspraak. U hoeft dus zelf niet te bellen: wij nemen met iedereen contact op.

Ik word over enkele weken geopereerd of opgenomen. Blijft mijn afspraak staan?

Helaas kunnen wij op dit moment hierover geen duidelijkheid geven. We plannen maximaal twee weken vooruit. U wordt zo snel als wij meer weten door ons gebeld of ontvangt een brief.

Hoe ver van tevoren krijg ik te horen of mijn afspraak of operatie wel of niet doorgaat?

Dit kunnen wij niet precies aangeven. Wij streven er naar om u zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven. Wij plannen de komende periode niet verder dan één tot twee weken vooruit. Dit betekent voor u dat wij niet eerder dan één of twee weken voordat uw afspraak plaatsvindt, contact opnemen.

Als ik ziek ben, kan ik dan naar mijn afspraak in het Beatrixziekenhuis?

Heeft u koorts én verkoudheidsklachten zoals hoesten, niezen of bent u snotterig? Bel dan naar de polikliniek van uw dokter. Zij nemen uw klachten met u door en zij adviseren u.

Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak in het ziekenhuis?

Indien mogelijk, kom dan alleen naar uw afspraak. Zo voorkomen we met elkaar dat het te druk wordt in het ziekenhuis. Als u niet alleen naar een afspraak kunt komen, mag u maximaal één begeleider meenemen. Ook voor de uitslag van een onderzoek mag u samen met een begeleider naar het ziekenhuis komen. Bezoekt u de polikliniek of Dagbehandeling dan mag één begeleider u brengen en halen, maar uw begeleider mag tijdens de afspraak of behandeling niet in het ziekenhuis verblijven.

Moet ik een mondkapje op als ik naar het ziekenhuis ga?

Dit is niet nodig. Bij de entree van het ziekenhuis vragen wij u naar gezondheidsklachten zoals koorts, hoesten en recent opgetreden kortademigheid. Indien nodig krijgt u hier een mondkapje dat u tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis draagt. Krijgt u een mondkapje, dan kunt u plaatsnemen in een aparte wachtruimte. Onze medewerkers staan voor u klaar om u naar de juiste wachtruimte te begeleiden, waar u wordt opgehaald voor uw afspraak.

Kan ik voor mijn afspraak ook weer terecht op de Lingepolikliniek?

U kunt ook weer terecht bij de Lingepolikliniek in Leerdam. Ook hier geldt dat we 1,5 meter afstand houden en dat voor uw bezoek enkele vragen over uw gezondheid worden gesteld. op deze manier houden we ook de Lingepolikliniek met elkaar veilig.

Ik had een afspraak op de polikliniek, maar die is afgezegd. Wat nu?

U hoeft zelf niets te doen. Wij bellen u of sturen u een brief om een nieuwe afspraak met u in te plannen.

Kan ik zonder afspraak naar een inloopspreekuur?

De inloopspreekuren zijn nog niet geopend. Voor alle patiënten geldt dat een afspraak maken noodzakelijk is. Dit doen we om de druk op de wachtkamers te beperken en zo anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen bewaren.

Wat kan ik zelf doen om verspreiding of besmetting in het ziekenhuis te voorkomen?

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Wacht even op elkaar als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de liften of in het trappenhuis.
 • Volg altijd de instructies van onze medewerkers op.
 • Geef geen hand.
 • Was uw handen regelmatig met water en zeep en raak uw gezicht zo min mogelijk aan. Ontsmet  uw handen bij binnenkomst en bij vertrek uit het ziekenhuis.
 • Hoest en/of nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik wegwerpzakdoeken en gooi deze na gebruik weg.
 • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak via de aangegeven looproute met groene pijlen.

Hoeveel mensen mogen op bezoek bij een ziek kind?

Eén ouder of verzorger mag bij een ziek kind verblijven. Ouders mogen elkaar afwisselen, maar doe dit liefst zo min mogelijk. Verdere informatie over bezoek aan patiënten op onze Kinder- en jeugdafdeling, vindt u hier.

Ik ben zwanger en heb een afspraak voor een echo. Mag mijn partner mee?

Wij vragen iedereen indien mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen, om drukte in het ziekenhuis te voorkomen. Maar we begrijpen uiteraard dat je een echo samen wilt beleven. Uw partner mag daarom wel mee bij:

 • de eerste echo rond de 8 weken
 • de echo rond de 12 weken
 • de 20-wekenecho

De begeleider mag geen klachten hebben die passen bij een infectie met het coronavirus, zoals verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of benauwdheid.

Mag mijn partner bij de bevalling zijn?

Dat mag zeker. Uw partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en mag bij u verblijven na de bevalling. Meer informatie over de bezoekregeling leest u hier.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

 • Voor alle algemene vragen over corona is er een landelijk informatienummer: 0800 1351.
 • Het RIVM geeft via de website duidelijk antwoord op veelgestelde vragen over uw gezondheid en de aanpak van Nederland in de strijd tegen het coronavirus.
 • Heeft u koorts in combinatie met verkoudheidsklachten zoals hoesten of niesen, bel dan uw eigen huisarts.
 • Voor alle vragen over het Beatrixziekenhuis, Rivas wijkverpleging en de verpleeghuizen van Rivas belt u met de Rivas Zorglijn 0900 8440.
 • ANBO heeft een speciaal telefoonnummer voor ouderen die graag een praatje willen maken of vragen hebben: 0348 46 66 66.
 • Voor patiënten die thuis zijn en nu niet in het ziekenhuis kunnen komen bestaat nu de mogelijkheid voor kosteloze begeleiding door geestelijk verzorgers via (beeld-)telefoon. In deze regio wordt dit verzorgd door het Centrum Levensvragen Drechtsteden Gorinchem e.o. De ondersteuning is beschikbaar voor alle mensen van 50+ en voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten die behoefte hebben aan ondersteuning bij levensvragen. Het Centrum Levensvragen is bereikbaar via coordinator@centrum-levensvragen.nl of 078-2032345. Voor meer informatie kunt u terecht op https://centrum-levensvragen.nl/

2 REACTIES

 1. Kijkt u eens op de website van RIVM. Hier staan veel vragen en antwoorden op. Mocht dit in uw geval niet zo zijn, dan kunt u zelf de vraag stellen bij RIVM.
  Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.
  Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

 2. EVEN EEN VRAAGJE. ME MAN HEEFT 1 OP 1 PRIVE ZWEMLES IN EEN PRIVE ZWEMBAD..GESLOTEN KLEINE ZWEMBAD. HIJ HEEFT ALTIJD BEGELIJDING NODIG, MAG DAT WEL DE AANRAKING???

Comments are closed.