In de avond en nacht van vrijdag 7 augustus op zaterdag 8 augustus 2020 is de Merwedebrug in de snelweg A27 in beide richtingen afgesloten voor werkzaamheden vanwege de hitte.

Rijkswaterstaat kort het beweegbare deel van de brug met een ruime centimeter in zodat deze bij uitzetting door de warmte niet klem komt te zitten. Dit doen we preventief als aanvullende maatregel naast het koelen van de brug om schade aan de brug te voorkomen.

Werkzaamheden Merwedebrug

De werkzaamheden aan de Merwedebrug beginnen op vrijdag 7 augustus om 17.00 uur in de middag. Op zaterdag 8 augustus gaat de brug om 06.00 uur weer open voor verkeer. Hulpdiensten kunnen het werk passeren. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. De brug is tot 8 augustus 12.00 gestremd voor de hoge scheepvaart. De overige scheepvaart moet rekening houden met de aanwezigheid van een blusboot.

Omleidingsroutes

Tijdens het werk aan de Merwedebrug aan de snelweg A27 gelden de volgende omleidingen:

Vanuit Utrecht

Vanuit Breda

  • Utrecht via de A59, A16 richting Rotterdam en de A15 rechts richting Gorinchem
  • Utrecht via de A59 richting Den Bosch, A2 en de A15 links richting Gorinchem

Preventieve koeling bruggen

Sinds 6 augustus koelt Rijkwaterstaat 4 stalen bruggen in Zuid-Holland preventief. Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt, kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen.

Hiervoor brengen we met pompen en slangen water op de bruggen. Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen. Bij de Merwedebrug zetten we ook een blusboot in.

Aanvullende maatregelen

We monitoren alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het koelen onvoldoende werkt, nemen we aanvullende maatregelen, zoals deze korte afsluiting van de Merwedebrug.

Delen