Vanaf 9 september alle sociale en educatieve hulp op één plek

Het Informatiepunt Gorinchem is dé online plek voor alle inwoners die hulp nodig hebben om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. De Nederlandse taal leren? Omgaan met de computer? Zelf een formulier invullen? Hulp nodig bij juridische zaken? Op gorinchem.hetinformatiepunt.nl staan alle organisaties en instellingen die mensen hierbij op weg helpen, plus het cursusaanbod en handige websites.

Op woensdag 9 september was de feestelijke lancering door wethouder Ro van Doesburg en Ankie Kesseler, directeur-bestuurder AanZet, in Bibliotheek Gorinchem centrum. Na de onthulling kon iedereen kennismaken met een aantal activiteiten die terug te vinden zijn op het Informatiepunt.

De plek voor betrouwbare informatie
De Bibliotheek AanZet wil iedereen voorzien van de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden. Zodat iedereen op zijn of haar manier mee kan doen aan de samenleving. “Ik heb zelf een voorbeeld ondervonden van wat je ervaart als je ongeveer het machtigste instrument op aarde, en dat is de taal, niet beheerst als je hem nodig hebt. Als wij dat met zijn allen voor iedereen beter toegankelijk kunnen maken via dit platform, is dat misschien wel het belangrijkste werk wat we kunnen doen”, aldus wethouder Ro van Doesburg.

De eerste van Nederland
In 2019 startten 15 lokale bibliotheken in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek met de pilot het Informatiepunt Digitale Overheid. Doel van dit project? Mensen dicht bij huis te ondersteunen bij digitaal contact met de overheid. Omdat de gebruikers van Het Informatiepunt niet digivaardig zijn, was het belangrijk om de website sámen met de doelgroep tot stand te brengen. Door middel van gesprekken en gebruikerstesten is gorinchem.hetinformatiepunt.nl nu zo gebruiksvriendelijk en zo toegankelijk mogelijk. De Bibliotheek AanZet is binnen de pilot de eerste die live gaat met Het Informatiepunt. De andere bibliotheken kunnen leren van onze ervaringen en ontwikkelingen.

Week van het Lezen en Schrijven
De lancering van het Informatiepunt Dordrecht vindt plaats in de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor zijn ze vaak ook minder digitaal vaardig. Dit zijn niet alleen nieuwkomers, maar ook mensen die hier geboren zijn. 2,5 miljoen inwoners met te weinig kennis om op hun eigen manier mee te doen in samenleving. Van 7 t/m 15 september is hier landelijk extra aandacht voor. Ook de Bibliotheek AanZet organiseert extra activiteiten, waaronder de lancering van het Informatiepunt.

anker

Delen