11 oktober

Culturele Zondag in coronatijd

Nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat een aantal deelnemers creatieve oplossingen bedenken om toch een invulling te geven aan de culturele zondag. Zo zijn er geen live concerten in het Zevende Huis.

Maar voorlopig wordt op zondagavond ‘Het Gorkums nieuwshuis’ livestream uitgezonden. Een programma met verrassende onderwerpen uit de stad. Niet alleen cultuur, maar ook actualiteiten en markante Gorcumers die hun verhaal doen. Natuurlijk is er muziek en….een columnist. Aanvang 20 uur en te volgen via de Facebook pagina van Het Zevende Huis.

Theater Peeriscoop gaat zowel live als livestream. Pianist Jeroen van Veen brengt twee
ligconcerten met werken van o.a. Satie. Een beperkt aantal bezoekers kunnen dit live om 15 en 17 uur in Peeriscoop beleven. Het laatste concert is via livestream te volgen. Alle
informatie is te vinden op de website www.peeriscoop.nl. Het Akoestisch Open Podium kan even niet terecht in café de Keizer. Donna Bastiaans gaat daarom ‘on tour’. Het AOP is dit keer live in Fort Vuren van 14 tot 17 uur en de toegang is gratis. Te gast zijn singer-songwriters Jeroen Janssen uit Rotterdam en Marco Kieboom uit Woudrichem.

Exposities

In de Caponnière is een expositie van acryl en olieverf schilderijen van beeldend kunstenaar Catherine Gathier. De kruitmagazijnen van Symposion aan de Dalemwal exposeren ‘Goud en Zilver’ van Gert Jan Ariaans. In Molen de Hoop is een foto expositie over de mobilisatie, de bezetting en bevrijding van Gorinchem. In Galerie ‘Kunst bij Karel’ exposeren twee nieuwe kunstenaars: Wilma de Koster maakt realistische schilderijen van dieren en Lou de Wit is ontwerper van objecten van allerlei materialen die door middel van laser gesneden en daarna in elkaar gepuzzeld worden. Galerie de Burgpoort in de Burgstraat 13 is een nieuwe deelnemer. Zeven kunstenaars uit Gorinchem en omgeving hebben hun artistieke krachten gebundeld en exposeren en verkopen hier hun werken. Er is een aanbod van diverse technieken. Het herdenkingscentrum in de St. Janstoren in de Krijtstraat is voor het laatst voor de winterstop open met een expositie van de Maandagschilders, getiteld ‘Pen en Inkt’. Atelier TOETS voor Clavecimbelbouw is geopend voor uitleg over deze ambachtelijk gemaakte instrumenten.

Redo Ait Chitt

Het Gorcums Museum heeft een zeer interactieve expositie ‘On the move’: Kunst in beweging. Beeldend kunstenaar Guusje Kaayk en breakdancer Redo (Redouan Ait Chitt) verzorgen samen de workshop ‘Kijken en tekenen naar beweging’. Tijdens deze workshop neemt Redo je mee in de wereld van Breakdance en laat je de vrijheid ervan beleven. Guusje leert hoe je deze prachtige bewegingen kunt overbrengen op papier. Aanmelden is noodzakelijk via gorcumsmuseum@gorinchem.nl. Aanvang: 14 uur. Verder is er de vaste tentoonstelling over het verhaal van de Martelaren van Gorinchem. In het Hendrick Hamelmuseum bevindt zich de vaste collectie over de Gorcumse zeevaarder en de banden met Korea. Onlangs traden Redo en Breaksquad daar op. Nieuw is de interactieve expositie ‘Live the dream, Walk into the spotlight’. Hierin wordt hun verhaal verteld en hun wereld van Hiphop, waarmee ze laten zien hoe je toekomstige generaties kunt inspireren.

Culinaire afsluiting

Het Gorcum vertelt café in Bistro Piccolo heeft i.v.m. corona nog even geen activiteiten, maar het restaurant is vanaf 17 uur geopend om deze culturele zondag gezellig en culinair af te sluiten. Uitgebreide informatie over het programma en alle deelnemende instellingen zijn te vinden op www.culturelezondaggorinchem.nl

anker