Vrijdag 13 november verzorgde wethouder Kraaijeveld vanuit huis een digitale gastles voor leerlingen van groep 7 en 8 van Daltonschool De Poorter. De les werd gegeven in het kader van de Week van Respect in de Gorcumse Maand van Respect.

Indrukwekkende verhalen

Leerlingen van groep 7 hadden ieder een verhaal geschreven over wat respect voor hen betekent. Aan enkele leerlingen viel de eer te beurt om hun eigen verhaal voor te lezen aan de wethouder. Hij was diep onder de indruk van de verhalen en vooral ook van de manier waarop de leerlingen het verwoord hadden.

Waarderen en accepteren

Wethouder Kraaijeveld ging verder tijdens de les in gesprek over wat respect nu eigenlijk is. Er kwamen mooie antwoorden los. Zo gaf een jongen aan dat het gaat om iemand waarderen. Een klasgenootje vulde daarop aan dat het belangrijk is om mensen te accepteren om wie ze zijn. Wethouder Kraaijeveld: “Ik had het zelf niet mooier kunnen omschrijven. Prachtige antwoorden die precies aangeven waar het om gaat”.

Luisteren

De wethouder benadrukte dat het belangrijk is om je eigen pad te lopen en te blijven wie je bent. “Wie je ook bent, hoe je eruit ziet, dat moet niet uitmaken. Ook moeten we kunnen praten over allerlei onderwerpen. We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Dat geeft ieder de verantwoordelijkheid om goed na te denken wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt en hoe het over komt bij de ander. Je mag van mening verschillen, maar wees altijd respectvol naar anderen en luister goed zodat je elkaar toch ergens weet te vinden”, aldus wethouder Kraaijeveld.

Respect voor de natuur

In de les kwam respect naar elkaar, naar klasgenoten en naar anderen aan bod. Maar ook respect naar de aarde en de natuur om ons heen. Dat de leerlingen daar al aardig mee bezig zijn, viel gelijk op. Op de vraag van de wethouder wat ze zelf doen om respectvol met de natuur om te gaan, gaven leerlingen aan geen rotzooi op straat te gooien en dat plastic op straat niet mag. Er kwamen ook goede ideeën zoals het invoeren van statiegeld op plastic flesjes. Ook het gebruiken van duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen werd genoemd. Dit kwam duidelijk van een leerling die zich al goed verdiept heeft in de materie.

Wethouder Kraaijeveld was erg onder de indruk van de openheid van de leerlingen gedurende de les. Daar kunnen sommige volwassenen nog wat van leren zei hij met een glimlach vanaf het digibord.

foto: Gemeente

Delen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.