Het op de foto zetten van meer dan 2.500 boerderijen blijkt een hele klus. Dat heeft de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden inmiddels ook wel ontdekt. Op dit moment is meer dan de helft klaar en aan de rest wordt hard gewerkt. De stichting komt graag in contact met fotografen, die willen mee helpen alles compleet te maken en af te ronden.

Vrijwilligerswerk

In elk van de drie werkgebieden is nog het nodige te doen. Daarom zou de stichting B&E AKV graag in contact komen met een paar enthousiaste mensen, die graag in de buitenlucht zijn en het leuk vinden om daarbij foto’s te maken. De bedoeling is dat het fotograferen zoveel mogelijk vanaf de openbare weg gebeurt, maar als de eigenaar van de boerderij het goed vindt, mag dat natuurlijk ook op het erf.

Goede organisatie

De fotografen krijgen een legitimatiebewijs en beschikken over brievenbusflyers, zodat de bewoners en eigenaren van de boerderijen weten wat er gaande is. Het werk gebeurt aan de hand van adreslijsten. Als er een adres niet tussen staat en er is wel duidelijk sprake van een boerderij of een voormalige boerderij, dan kan de betreffende fotograaf die gewoon toevoegen.

Eigen foto

Beeldbank boerderijen

Het is de bedoeling dat er van elke gefotografeerde boerderij een foto in de beeldbank van de Stichting wordt opgenomen. Dan kunnen ze worden bekeken door iedereen die zich bezig houdt met iets in de directe omgeving van de boerderij, bijvoorbeeld een vergunningaanvraag of een verandering. Dat is heel belangrijk in de huidige tijd, waarin de samenleving zich steeds sneller ontwikkelt.

Boerderijen staan onder druk

Het zal niemand ontgaan dat met name de boerderij op dit moment sterk onder druk staat. Alleen al door de stikstofproblematiek moet een aantal boerenbedrijven stoppen. Dat betekent dat markante boerderijen gaan verdwijnen uit het veenweidelandschap. Niet alleen oude, maar vooral ook nieuwere boerderijen moeten een andere bestemming krijgen. En die bestemming moeten passen in het landschap en zeker niet storend zijn. Hierbij een adviesfunctie vervullen is een van de belangrijke taken van Boerderij & Erf AKV.

Krijgt u er ook zin in?

Heeft dit artikel u nieuwgierig gemaakt? Neem dan contact op met het secretariaat van Boerderij & Erf AKV, Paul Eikelenboom (Sluis 57, 2964 AT Groot-Ammers, 0184-661425 / 06-53759618) of stuur een mail naar secretariaat@boerderijenerf.nl. Op verzoek stuurt hij u graag een lijst van wegen en gebieden waar nog foto’s gemaakt moeten worden. De klus moet 1 april 2022 geklaard zijn.

Eigen foto

Delen