woensdag 11 maart – 16 uur

Wat eten we vandaag? Herenboeren, een andere manier van agrarisch ondernemerschap en betrokkenheid bij onze planeet.

Stichting Goeie Grutten en Internationaal FilmFestival Gorinchem nodigen u met veel plezier uit bij hun special over Herenboeren! Na afloop gaan zij graag in gesprek met u en de genodigde boerensprekers o.l.v. dagvoorzitter en agrarisch ondernemer Jan Arie Koorevaar.

Op 11 maart besteedt het IFFG in samenwerking met Stichting Goeie Grutten aandacht aan het initiatief van agrarisch ondernemer Geert van der Veer van Herenboeren. Deze middag is hij in Gorinchem en toont het IFFG de documentaire ‘Eten van eigen Hof’ in aanwezigheid van de maker Barend Hazeleger.

De documentaire Eten van eigen hof volgt ruim een jaar lang drie Herenboeren. Geert van der Veer, bedenker van de Herenboerderij, is in die periode vooral bezig zijn idee landelijk te verkopen. En daarnaast spant hij zich in om een tweede Herenboerderij te lanceren.
Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer in Boxtel te zijn en welke voldoening ze daar nog steeds aan ontleent. En Eric ‘t Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar ervaart dat de realisatie van zijn droom op praktische bezwaren stuit. Daarnaast geven ook mensen van buiten de Herenboerenbeweging, zoals Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, hun visie op dit fenomeen.

De wieg van de Herenboerenbeweging staat in Boxtel. Hier werd in 2016 de eerste Herenboerderij (Wilhelminapark) opgericht. Op dit moment voorziet dit bedrijf in ongeveer 60 procent van de dagelijkse levensbehoeften van zo’n 150 gezinnen. Elk van hen heeft eenmalig 2.000 euro ingelegd om de boerderij te kunnen starten en betaalt per gezinslid een vast bedrag per week voor de producten die door het jaar heen worden geleverd. De tweede Herenboerderij opende in de zomer van 2019 in Loenen haar deuren en in nog 15 andere gemeenten wordt de oprichting van Herenboerderijen voorbereid.

Werkzaam in de agrarische sector, betrokken beleidsmaker, bewust consument of geïnteresseerd in het concept Herenboeren en duurzaamheid? Kom dan naar de IFFG Film Food Special en ga na afloop in gesprek met agrarisch ondernemers en de initiatiefnemer van Herenboeren. Dagvoorzitter Jan Arie Koorevaar van Polderconsultancy zal het gesprek vakkundig begeleiden. Meer informatie en aanmelden voor deze special op woensdag 11 maart om 16.00 uur in Theater Peeriscoop via www.iffg.nl

eigen foto; Barend Hazeleger 

Programma 11 Maart

16.00 uur Warm ontvangst met koffie & thee in Theater Peeriscoop
16.45 uur Inleiding door documentaire maker Barend Hazeleger
17.00 uur Start documentaire Eten van eigen hof
18.00 uur Nagesprek o.l.v. Jan Arie Koorevaar
18.30 uur Napraten onder het genot van wat lekkers in de sfeervolle foyer
19.30 uur Einde programma