U kent ze wel, de twee wit/zwart geblokte kubussen in het water langs de Banneweg. De kubussen van de kunstenaar Ryszard Winiarsky kwamen naar Gorinchem in 1974. Toen beleefde Gorinchem het eerste Symposion. Eerst hebben ze naast het gymnasium op het gras gestaan, omdat er geen budget was om ze in het water te plaatsen. In 2004 heeft de gemeente alsnog besloten de kubussen in het water te plaatsen zoals oorspronkelijk bedoeld. 

De kubussen behoren in het water te staan, waardoor het lijkt of ze drijven.

Ze staan er weer bij als nieuw en eigenlijk zijn ze dat ook. Voor sommigen ligt dit misschien wat gevoelig, want kun je een kunstwerk zomaar namaken? Is het dan nog een echt kunstwerk? In dit geval kunnen we daar volmondig JA op antwoorden. Had men niet het besluit genomen om een reproductie te maken. Dan hadden de voorbijgangers vanaf Lindelaantje en Banneweg deze niet meer op deze locatie terug gezien.

Toen men met het opknappen van de kubussen wilde beginnen, bleek het de laatste keer provisorisch met een soort kit te zijn gebeurd. De waterdichtheid van de kubussen bleek niet voldoende te zijn geweest waardoor zij van binnenuit waren gaan roesten. Hierdoor waren ze zelfs al in elkaar aan het zakken zodat het op een kunstwerk van Ewerdt Hilgemann ging lijken.

Men besloot om een exacte replica van het kunstwerk te maken in Content staal. De oude kubussen werden later plat gewalst om te zorgen dat er geen twee dezelfde zouden zijn en de vernietiging werd als bewijs op film vastgelegd.

In november 2019 is Rob Ontwerp Buro gestart met de voorbereiding, tekenen en beeldvorming. In januari is het staal gewalst en parel gestraald. Vervolgens ging het naar Kramer Constructie in Werkendam om een binnen frame te maken en het geheel in elkaar te lassen. Na het lassen is er een kleinen verhuizing geweest naar JC Straal techniek in Werkendam. Daar zijn ze twee maal in de primer gespoten en twee maal in de witte lak. Vervolgens moest het werk een week uitharden en weer verhuizen naar Poly-Products in Werkendam waar de blokken er op gezet zijn met Zwarte Dubbel Coat van De IJssel.

Op dinsdag 23 juni om 6 uur in de morgen is door Van der Heuvel Transport de grote verhuizing van Werkendam naar Gorinchem gedaan. Om 7 uur begon men met het grote werk en om 9 uur stond alles op zijn plaats.

En nu kan, men bij het langs wandelen/fietsen/rijden, alles weer bewonderen en wordt er al vaak gehoord: “Wat zijn ze mooi geworden hè!” Mooi werk, want hier horen zij thuis, evenals de steeds nieuwsgierige/rumoerige ganzen.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider