De succesvolle serie Orgelconcertjes in de Lutherse Schuilkerk gaat dit jaar niet door. Het coronavirus gooit roet in het eten.

,,Ontzettend jammer natuurlijk”, vertelt initiatiefnemer Nico Blom. ,,We zijn twee jaar geleden begonnen met deze serie Orgelconcertjes. Dat bleek toen een schot in de roos want bij alle concertjes was het pittoreske kerkgebouw tot op de laatste zitplaats gevuld. Ook vorig jaar was dit het geval. Muziekminnend publiek wist ons te vinden en de waardering was enorm.”

De serie Orgelconcertjes kenmerkt zich door muzikale laagdrempeligheid, gespeeld op een prachtig historisch orgel, uitsluitend professionele musici en de intieme uitstraling van dit schitterende kerkje. Ook de relatief korte duur van elk concertje (max. 45 minuten) en het gunstige tijdstip (aanvang 16.15 uur) bleek een goede keuze.

Mede iniatiefnemer Bert Walhain vult aan: ,,In dit kleine schuilkerkje kun je maar een zeer beperkt aantal bezoekers toelaten als de anderhalve meterregel moet worden toegepast. Dan zit je met hooguit tien aanwezigen al aan een maximum. De hele concertbeleving is dan gereduceerd. Ook de gezelligheid na afloop incl. consumptie wordt lastig. En dat was nu juist ook één van de ingrediënten die deze serie Orgelconcertjes zo smaakvol maakten.”

,,Volgend jaar pakken we de draad zeker weer op”, laat Nico Blom weten. ,,Alle musici die voor dit jaar waren gecontracteerd, hebben we kunnen doorschuiven naar 2021. Er zijn dan weer vier Orgelconcertjes, ook weer op de zaterdagmiddagen in augustus en ook weer gratis toegankelijk. Wij zien er naar uit om ons publiek dan opnieuw van harte te mogen begroeten.”

Nico Blom
Delen