foto: Damen Ferry 804

Damen Shipyards heeft een contract getekend met het ministerie van Infrastructuur, Communicatie & Transport van de revolutionaire regering van Zanzibar voor de levering van vijf veerboten voor toeristen die Pemba en andere nabijgelegen eilanden in de Zanzibar-archipel bezoeken. De oplevering is gepland voor juli 2020, wanneer zij zullen bijdragen aan de economische ontwikkeling van de semi-autonome regio.

Het contract heeft betrekking op drie schepen van het ontwerp Damen Ferry 804 en twee van het ontwerp Damen Ferry 1204, samen met een pakket reserveonderdelen voor het eerste jaar van exploitatie en training op locatie voor het bedienen en onderhouden van de schepen. Acht meter respectievelijk twaalf meter lang, het zijn nieuwe varianten in het kleine veerbootgamma van Damen , geschikt voor 30 en 70 personen op banken op een open, zelflozend dek met zonneschermen over de volledige lengte. De rompen zijn van gelast aluminium. Als onderdeel van de opdracht om gemakkelijk te onderhouden schepen te leveren, zijn de voortstuwingssystemen enkele waterjets aangedreven door viertakt, viercilinder dieselmotoren met ingesloten koelsystemen die voor beide typen een operationele snelheid van ongeveer vijf knopen leveren.

Damen, bedoeld om naast het vervoer van toeristen en hun bagage ook andere taken te kunnen vervullen, heeft banken en beide typen zijn voorzien van boeghellingen om gemakkelijk lossen / ontschepen direct op de zandstranden die rond de eilanden veel voorkomen, mogelijk te maken. Deze procedure wordt verder vergemakkelijkt door de waterjet-voortstuwingssystemen die met roestvrijstalen pompen goed geschikt zijn voor werkzaamheden in water met hoge concentraties zand en slib.

De veerboten worden gebouwd bij Damen Shipyards Hardinxveld in Nederland, volgens internationale normen voor zowel constructie als veiligheid. “We zijn erg blij dat we onze sterke relatie met de regering van Zanzibar kunnen voortzetten”, zegt Paul van der Werf, Damen Area Service Director Africa. “We hebben onlangs een nieuwe Damen Double Hull-olietanker 3500 geleverd, samen met een langetermijn-serviceovereenkomst en trainingspakket, en we zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe veerboten jarenlange ondersteuning zullen bieden aan de lokale toeristische sector. We hebben ze ontworpen om ideaal te zijn voor licht passagiersverkeer in warme, beschermde wateren overal ter wereld, met name op afgelegen locaties waar ondersteuning mogelijk niet onmiddellijk beschikbaar is. ”

Damen Ferry 1204