Open Joodse Huizen

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 09:23

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Tijdens Open Joodse Huizen openen zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen in heel Nederland hun deuren om stil te staan bij de mensen die er ooit woonden en werkten. Ook in Gorinchem kunnen op 28 april een aantal van deze woningen bezocht worden.

Deze gebeurtenis wordt jaarlijks georganiseerd door de werkgroep OJHG in samenwerking met het Gorinchemse 4 en 5 mei comité en met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.

Programma 28 april

Op onderstaande adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Varkenmarkt 2: 11.00, 12.30 en 14.00 uur

Nonnenveld 2: 11.30, 13.00 en 14.30 uur

Molenstraat 33: 11.30, 13.00 en 14.30 uur

Gasthuisstraat 13: 12.00, 13.30 en 15.00 uur

Let op: de woningen zijn niet rolstoelvriendelijk

In woonkamers, op zolder, achter toonbanken en tussen schuifdeuren maak je kennis met slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Wie waren ze? Hoe leefden ze? Waar zat de schuilplaats? En wat is er van hen geworden?

Met persoonlijke verhalen maakt Open Joodse Huizen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Door samen te komen in deze historische locaties, kunnen we de herinnering aan degenen die hebben geleden tijdens de oorlog levend houden en een eerbetoon brengen aan hun nalatenschap.

Izak, Philip en IsraeĢˆl Harry Nort woonden op nummer13 van de Gasthuisstraat

Het tragisch lot van familie Nort

Aan de Gasthuisstraat 13 zat de brillenwinkel van opticien Meijer Nort. Hij had de winkel in 1920 van zijn vader overgenomen. 

Samen met zijn vrouw Betsie Wijzenbeek, kreeg hij drie zonen: Izak, Philip en Israël Harry. Ze namen actief deel aan het Joodse gemeenteleven. 

Maar na de inval van de Duitsers ziet het gezin geen uitweg. Op donderdag 16 mei 1940 kiest het voor de dood. Nelly Leviticus, de assistent van de opticien, vond de lichamen, die in de winkel boven de woning lagen.

De reden voor deze keuze is niet met zekerheid vast te stellen, maar zij staan hier zeker niet alleen in. Na de capitulatie vond er landelijk een zelfmoordgolf onder Joden plaats. 

foto: GP-buro