Het Wilhelminapark, van Toen naar Nu

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 11:53

In de rubriek "Van Toen naar Nu" nemen we dit keer het Wilhelminapark (1898 en 1915) en Buiten de Waterpoort onder de loep, waar de tand des tijds aanzienlijke veranderingen heeft teweeggebracht. Op de oude foto's zien we een park met jonge bomen, prachtige bloemperken en toegewijde tuinmannen die het park in topconditie houden.

In het midden van het park prijkt het standbeeld van Prometheus. De naam Prometheus staat voor "van tevoren wetend" of "vooruitziend", maar voor de meeste inwoners van Gorinchem was het simpelweg "Jan met de Vinger" vanwege de duidelijk opgeheven vinger van het beeld.

Oud schilderij met beeld van Prometheus

Het huidige Wilhelminapark toont een compleet ander beeld. De bomen zijn volgroeid en dienen als stille getuigen van het verleden. "Jan met de Vinger" is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een nieuw monument. Hier herdenken we jaarlijks op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Achter de bomen ligt een ander monument ter ere van Henk van Randwijk. Hij was een leraar, journalist en schrijver die actief deelnam aan het verzet tegen de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de foto is ook het houten onderstel van de klokkenstoel te zien, vervaardigd door een groep Gorcumers in samenwerking met leerlingen van het Omnia College. De klok die in de klokkenstoel hangt, is een oud exemplaar, wegend 639 kilo, en hing voorheen in de Exoduskerk aan de Mollenburgseweg. Deze klok wordt ook geluid tijdens de herdenking van de gevallenen op 4 mei.

Het Wilhelminapark en de omliggende omgeving hebben door de jaren heen ingrijpende transformaties ondergaan, maar de herinnering aan het verleden blijft levendig. Het is een eerbetoon aan de geschiedenis en degenen die hebben gestreden voor vrijheid en rechtvaardigheid.